
25 feb 8 Irritante blogdetails die je niet kan en mag vergeten
Bloggen is zoals je zelf ook wel weet deels art en deels science. Voor velen oefent de creatieve kant van het bloggen echter de meeste aantrekkingskracht uit. Anders gezegd: goede en interessante content schrijven en coole graphics realiseren heeft voor de meesten de grootste focus.
}
Er is echter een niet minder belangrijke (zij het, iets minder glamoureuze) kant van het bloggen… En wel die van technische werkzaamheden. Die weliswaar wat minder leuk en aansprekend zijn, maar je écht niet kan —en mag, vergeten. Want ook bij het bloggen zit ’the-devil-in-the-detail’. Er zijn namelijk een hoop extra technische details en werkzaamheden nodig, als je wilt dat jouw content online goed scoort en wordt opgepikt. En dat wil iedereen.., toch!?
De volgende tips zijn daarom best handig om tijdens het bloggen toe te passen.
Houdt je code eenvoudig
Plug-and-play opties zijn overvloedig aanwezig als het gaat om het starten van een blog. Maar meestal bieden al deze fancy en ’out-of-the-box sjablonen’ je niet de flexibiliteit, die je nodig hebt om efficiënt en met impact te bloggen. Vooral als het gaat om precies dat ene design te krijgen… Of die specifieke mogelijkheden om gemakkelijk je content te kunnen uploaden.., is een zekere mate van aanpassing altijd noodzakelijk.
Investeer daarom altijd in een kwalitatieve online omgeving (plus CMS). En kies bijvoorbeeld voor een premium design WordPress omgeving. (zoals ik deed..:-) In het laatste geval moet je vooral niet vergeten om een web wizzard nog even de code te laten opschonen. Dit zal er niet alleen voor zorgen dat je blog er goed uitziet, het zorgt er vooral voor dat alles goed en soepel werkt. Want: snelle laadtijden zorgen voor een goede eerste indruk en een eenvoudige, handgemaakte code maakt je blog ’zippy’ en de bezoekers happy…
Comprimeer je beeld
Om de laadtijd van je blog te versnellen, moet je alle beelden goed comprimeren. Want we weten allemaal wel dat we (heel) veel beeld nodig hebben, om tot engagement te komen. Wat we nu dus ook weten is dat we dit beeld tot het uiterste moeten comprimeren om de laadtijd te optimaliseren..:-) Onnodig grote bestanden kan je met gratis tools als compressor.io qua omvang en afmetingen verminderen. Of, als je Photoshop hebt, de optie ‘Opslaan voor web’ gebruiken, om jouw instellingen voor optimale beeldcompressie nog beter te maken.
Tag je afbeeldingen op een goede manier
Je afbeeldingen voorzien van de juiste ALT-tags èn beschrijvingen, is nog steeds één van de beste SEO-tricks. Die je blog hoger op de algemene zoeklijsten plaatsen. En ook niet onbelangrijk: je blog ook voorzien van goede en deelbare plugin mogelijkheden. Daarnaast kan je door simpelweg de ALT-tag in je blog koptekst naar “* blogtitel * via * yourdomain.com * laten verwijzen. Zo maak je het voor sociale plugins mogelijk, om automatisch berichten te genereren. Die zo veel makkelijker gedeeld kunnen worden.
Maak logische en relevante URL’s
Vaak wordt er weinig aandacht geschonken aan goede of relevante URL’s. Maar als je toch al bezig bent met het creëeren van je eigen content, doe het dan ook he-le-maal goed. Een slimme, eenvoudige URL of #hashtag, kan iedereen moeiteloos delen. En zo helpen om jouw content gemakkelijk vindbaar te maken. Net zo goed als dit een positief effect heeft op je totale SEO-inspanningen. Als je jouw URL niet slim kan maken, zorg er dan in ieder geval voor dat deze simpel en beknopt is.
Catalogiseer en tag je berichten
Dit lijkt misschien niet echt je grootste zorg als je met bloggen begint —maar geloof me, als je blog eenmaal veel en complexe inhoud heeft, is de werkelijk relevante of super goede inhoud vaak moeilijk te vinden. Tenzij je je berichten vanaf het begin goed hebt ’ge-tagt’. Doen dus!
Een goede manier van tagging en catalogiseren, is makkelijk als je juist in het begin hiervoor al even wat tijd neemt. Door bijvoorbeeld de verschillende soorten content die je wilt gaan publiceren duidelijk voor jezelf te definiëren en in kaart te brengen.
Het hebben van helder gedefinieerde omschrijvingen voor al je content, zal niet alleen helpen in vindbaarheid en SEO van je blog, maar meteen ook leiden tot een meer samenhangende en consistente manier van content maken en publiceren. En da’s fijn, geloof me.
0
Customize je titeltags en meta omschrijvingen
Meestal worden deze twee technische componenten al automatisch gegenereerd door de meeste blog platforms. Ze zijn namelijk erg belangrijk voor de performance van je blogposts. Deze bepalen ondermeer hoe je pagina wordt weergegeven in de zoekresultaten. En kan dus jouw met veel moeite gemaakte content maken of breken… Titel tags zijn maar 65 tekens lang en moeten altijd de kop zijn, (tenzij het niet past, in welk geval je dan moet in- of afkorten).
De daar bijbehorende meta- en snippet beschrijvingen zijn 150 karakters lang en moeten zo pakkend geschreven zijn, dat er snel een reden is om door te klikken. Terwijl (goede) titel tags niet direct bijdragen aan de SEO prestaties, zullen pakkende meta-beschrijvingen dat wel doen. En er toe leiden dat gebruikers doorklikken. En dat zal je rankings zeker verbeteren!
Maak interne en externe links naar je content
Een groot onderdeel voor een goede SEO ranking, zijn de inkomende en uitgaande links. Beter gezegd als je content maakt zonder deze links, ben je bijna niet vindbaar. En ben je —ongewild, het grootste online geheim ter wereld aan het maken..:-)
Zorg er daarom voor dat je content beter vindbaar wordt. Door ze te voorzien van relevante externe bronnen. Die waarde toevoegen en belangrijker nog, koppelen naar interessante pagina’s van je eigen website. Als je over issues of onderwerpen blogt die verwant zijn aan jouw business, moet het niet al te moeilijk zijn om deze links te vinden en die koppelen met andere, al eerder gepubliceerde content. Deze zgn, ’deep links’ helpen om je blog op bepaalde topics ’stickier’ te maken en zullen daarbij ook je SEO inspanning optimaliseren
En zeg nu zelf.., dat willen we toch allemaal!?
Wil jij jouw organisatie ook beter laten bloggen!? Maak een optimalisatiedate
)
)
Leuk dat je dit artikel helemaal hebt uitgelezen!
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.