Onlinesucces in 4 stappen | zomerinhuis.nl / communicatie+
Online succes in 4 stappen van zomerinhuis.nl/communicatie+. Succesvolle organisaties + bedrijven hebben allemaal een onderscheidende online strategie. Ik bedenk + realiseer daar de insights + strategie voor
zomerinhuis.nl/communicatie+, Eric Zomer, art direction, communicatietrends, brand identity, copywriting, storytelling, creative concepts, creative direction, web and visual design, effectieve online communicatie, crossmediale campagnes, marketingtrends, online strategie, social media campagnes, social media strategie, merk activatie, brandbuilding, webbuilding, e-commerce, merk sessies, brand workshops, business strategie, online campagnes
17042
post-template-default,single,single-post,postid-17042,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive
 

Onlinesucces in 4 stappen

Onlinesucces in 4 stappen

zomerinhuis.nlcommunicatie+score_STDC_frameworkEr zijn al honderden marketing modellen zoals menig vakgenoot wel weet.., maar slechts zeer weinig daarvan ontsluiten de hedendaagse complexiteit van inbound content, (digital) marketing èn KPI’s. Avinash Kaushik echter -je-weet-wel- de digital marketing guru van het ons welbekende Google imperium, heeft daarvoor al een tijdje terug niet alleen een model gerealiseerd dat heel erg makkelijk is, maar ook heel erg succesvol…

 

Focus op de usability, content en design.

Nu ben ik persoonlijk niet zo van de modellen. Die zijn me eerlijk gezegd vaak te ’zweverig’ of vind ik ze in het beste geval slecht toepasbaar. Maar.., dit STDC-model is in al z’n pragmatische eenvoud (en effectiviteit (!) een robuust strategie frame voor de meer ’hands-on‘ ingestelde marketeers en webspecialisten. Plus zij die dat willen worden natuurlijk! Het stuurt namelijk op een heel concrete manier op conversie en sales. In dit geval door ondermeer de daaronder liggende usability- content- en designprincipes ook hierin te betrekken. Hoe toepasbaar kan een denkmodel dan nog meer worden!?

Wat we met zekerheid kunnen constateren is dat 80% van de webomgevingen en webshops er uitzien als een -no offence- op hol geslagen kermisattractie

Met name de focus op deze usability- content en design toepassingen binnen dit STDC model, wil ik graag met jullie sharen, vooral ook omdat de tech spin-offs hiervan al tot in den treure geblogd en ge-reblogd zijn…

Teveel conversie impulsen werken niet

Wat we kunnen constateren is dat 80% van de webomgevingen en webshops er nu uit zien als een -no offence- op hol geslagen kermisattractie. Letterlijk volgepropt met ’Lees meer’, ’Koop nu, ’Bestel nu’ of ‘Vraag nu een offerte aan’ knoppen. Iets teveel conversie impulsen dus op veel te weinig scroll-space. Met als ongewenst effect dat deze visuele overdaad de gemiddelde bezoeker op z’n minst een ongemakkelijk gevoel bezorgt en vaker nog doet beslissen om weg te ’klikken’. Met als gevolg een desastreus bounce-ratio of het volledig ontbreken van ’dwell-time’ op doelpagina’s, dat totaal niet in lijn ligt met het geïnvesteerde onlinebudget of de verwachte mediascore van de campagne.

Niet iedereen heeft een koopintentie

Wat we nadrukkelijk moeten realiseren, is dat niet iedereen die een website bezoekt, een intentie heeft om te bestellen of een offerte wil aan vragen. De meeste bezoekers zijn zich op deze beslissing aan het oriënteren! Amper een klein percentage bezoekers wil meteen kopen of een dienst afnemen. Met dit model gaan we begrijpen waarom 98% van jouw website bezoekers niet converteren en ontdek je tegelijkertijd hoe je dit kan veranderen.

Tune jouw content, marketing en de bijbehorende effectmeting

De content, marketing en de bijbehorende effectmeting, zijn bij vele bedrijven vaak niet of nauwelijks op elkaar afgestemd. Meestentijds worden er grote bedragen aan het marketing budget gespendeerd, zonder krachtige content en meerdere meetpunten of momenten. Door het vastleggen van deze meetpunten en kwaliteitsdoelstellingen (KPI’s) weten we waar we nog kunnen optimaliseren. Want, we willen allemaal de juiste boodschap op het juiste moment aan de juiste persoon tonen toch!? Dit model zal dat vergemakkelijken. In dit overzicht wordt niet het volledige model besproken maar meer op hoofdlijnen, zodat je als digital marketeer beter in staat bent deze als strategie binnen je bedrijf toe te passen.

See-Think-Do-Care: 4 Fasen

We onderscheiden oorspronkelijk 3 fasen (nu 4) waarin een doelgroep zich qua mindset en handelingswijze kan bevinden:

SEE / Bekendheid:

In deze fase bevinden zich mensen die in de toekomst mogelijk geïnteresseerd kunnen zijn om een product bij je af te nemen. Voor een bedrijf dat zich richt op consumenten kan dit een zeer grote groep mensen zijn. Belangrijk is dan wel dat groep bereikbaar moeten zijn. Financiële middelen spelen hierbij ook een rol. Wanneer mensen namelijk geen geld hebben om het product aan te schaffen, dan zijn ze ook niet bereikbaar. In deze fase gaat om het tonen van je merk aan consumenten – zonder dat je verwacht dat ze direct iets bij je kopen. Consumenten die zich in deze fase bevinden zijn passief. Hun behoefte is (nog) ‘latent’.

THINK / Overweging:

Deze fase is wat lastiger om te definiëren. Dit omdat omdat het een meer hybride fase is, waarin branding en sales samenkomen. Mensen die zich in deze fase bevinden overwegen om op termijn een product aan te schaffen. Ze zijn actief op zoek en ze vergelijken producten die lijken te voldoen aan hun wensen. In sommige gevallen kan het zo zijn dat de cosument overweegt om het product op korte termijn aan te schaffen, in andere gevallen kan deze fase maanden of zelfs jaren duren.

DO / Sales:

Voor bedrijven is dit uiteindelijk de doelgroep die het meest interessant is. Want er is een duidelijke commerciële intentie. De do-fase is daarom ook de op conversie gerichte fase. In deze fase bevinden zich de consumenten die op dit moment bereid zijn om een aankoop te doen en daarvoor slechts een ’klein zetje’ nodig hebben.

CARE / Loyaliteit:

In de care-fase bevinden zich alle consumenten die twee keer of meer iets hebben aangeschaft bij jouw organisatie. Waarom twee keer of meer? Simpel, een eerste aankoop kan altijd een vergissing zijn geweest of gekocht zijn omdat iemand op dat moment geen andere keus had. Echter, dat geldt niet voor een tweede aankoop: die is altijd een bewuste keuze!

Want, we constateren dat we allemaal de juiste boodschap op het juiste moment aan de juiste persoon willen tonen toch!? Dit model zal dat vergemakkelijken

 

Bereik jouw klanten in elke fase van hun klantenreis

Alle bezoekers van jouw website zitten dus in één van deze fases. En wij hebben de taak om iedereen van de ‘SEE’ fase naar de ‘CARE’ fase te brengen en hen het liefste in deze ’loyalty loop’ te houden. Het zijn weliswaar vier opeenvolgende fasen, maar het is natuurlijk zeer wel mogelijk dat het aankoopgedrag van jouw targetgroep niet helemaal lineair is. Het kan natuurlijk voorkomen dat iemand ochtends wakker wordt en bedenkt dat hij/zij nieuwe kleren gaat kopen. Echter, voor een grote groep mensen geldt het principe van deze vier opvolgende fases wel.

6 belangrijke vragen

Als de mensen uit de verschillende fases target groepen zijn die je wilt activeren, dan zou elk bedrijf per afzonderlijke fase een aantal vragen moeten stellen:

–  Wat zijn de beweegredenen van de groep die ik wil activeren in de betreffende fase?

 

–  Wat is mijn marketingdoelstelling in die fase?

 

–  Wat is de specifiek boodschap die ik wil uitdragen in deze fase?

 

–  Welk type content sluit naadloos aan op de fase?

 

–  Via welke kanalen wil ik in deze fase mijn marketingboodschap uitdragen?

 

–  Met welke KPI’s meet ik de resultaten in deze fase?

 

Niet alleen de focus op Do fase

In de praktijk zie je dat de meeste marketingstrategieën focus hebben op de do-fase. Je kent deze boodschap wel: kopen, kopen en nog ’ns kopen… Maar sluit die boodschap wel aan op de see- of think-fase waarin jouw consument of klant zich bevindt? Kortom: het is belangrijk om de juiste KPI’s per fase vast te stellen. Wil je weten hoe jij dit model in kan zetten voor jouw organisatie?

Weet dan dit: elke succesvolle campagne start altijd met het stellen van de juiste doelen. En elke fase van de klantenreis heeft zijn eigen KPI’s, zijn eigen unieke communicatie boodschap en niet te missen ‘call-to-action’. Aan de hand van dit bewezen en succesvol toegepaste framework kun je een communicatie/ media / contentplan samenstellen dat werkt. In dit geval aan het verhogen van je conversie.

Ook op zoek naar een goed voorbeeld van dit pragmatische framework in de praktijk? Bekijk dan zomerinhuis.nl/communicatie+Woningborg en Bron

Het See-Think-Do-Care model in één overzicht:

 

zomerinhuis.nlcommunicatie+score_business_frame

Bron: Emerce, Frankwatching, Bloovi, MarketingFacts, Frederik Vermeire


0

Bekijk alle marketing trends op zomerinhuis.nl/communicatie+

 


Tags:
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.